Najväčšia komunita Ford fanúšikov na Slovensku

Najväčšia komunita Ford fanúšikov na Slovensku

FIESTA RETRO TOUR 2011 – ceny PHM a nedostupnosť MPZ

FordClub.sk » Články » FIESTA RETRO TOUR 2011 – ceny PHM a nedostupnosť MPZ

FIESTA RETRO TOUR 2011 – ceny PHM a nedostupnosť MPZ
Na rozdiel od väčšiny ciest za biznisom, stretnutia, či dovolenku na ktorej nástup už aj tak meškáte dala pohodová Fiesta Retro Tour 2011 priestor na zmapovanie viacero zaujímavých faktorov, ktoré dnešné cestovanie ovplyvňuje. V prvej časti reportu sme sa zamerali na zmapovanie stredoeurópskych cien benzínu, nafty a dostupnosti MPZ známok.




Ako dopadlo zmapovanie európskych cien benzínu a nafty? Zohnali sme všade nálepky MPZ, ktoré označujú príslušnosť k danej krajine? V každom štáte nás bude zaujímať benzín NATURAL 95 do Fiesty MK1 s motorom 1,1 a výkonom 53 k a cena nafty do sprievodného vozidla, ktorým je TRANSIT 2,2 TDCi s výkonom 140 k.







Oficiálny štart: čerpačka OMV na Einsteinovej v BA (pri Auparku)




“Zohnať MPZ na čerpačkách je stále väčší problém. Niet divu. Po novom sú drobnou súčasťou každého EČV z EÚ a vlastne už nemáme klasické hranice. Načo by teda komu boli, že? Ale nostalgia za bielymi elipsami polepenými zadnými oknami a kuframi ostáva…”




Slovensko



Ráno 6 hod, čerpacia stanica OMV na obchvate Bratislavy, kde sa denne premelú stovky slovákov a turistov. Cena benzínu NATURAL 95 tesne pod 1,48 eur a nafta 1,365 eur za liter. Do každého auta dávame plnú nádrž a pri kase si pýtame nálepku SK na označenie štátu. Smutné, mali len „eskáčko“, ktoré nespĺňa predpisy. Striebornú živicovú nálepku nekupujeme… Ideme smer Tesco Petržalka, kde sme nálepku kúpili, aj keď v menšom rozmere ako má byť. Cena prijateľná 0,45 eur.








Ide sa výhradne okresnými cestami. Toto je jedna zo zastávok v Rakúsku




Rakúsko



Ceny pohonných hmôt sa dorovnávajú našim. V deň odjazdu by sme u susedov dali 1,369 eur za benzín a 1,339 eur za naftu. Na prvej čerpačke nálepku nedostanete, na druhej tiež a tak sme do tretice stáli na tretej. Za posledné „áčko“ sme dali rovné 1 euro.








MOL a maďarské cesty idú dokopy rovnako ako maďarské polia a kukurica




Maďarsko



Prichádzame do mesta Sopron a po pár minútach stojíme na MOL. Benzín 1,42 eur a nafta 1,35 eur. Ceny podobné našim. Nálepku „H“ sme nezohnali, tak ideme ďalej. Na druhý pokus sme pochodili úspešne. Pýtame sa, či môžeme platiť aj v EUR, žena za pultom zaváhala nad prepočtom a povedala „asi euro“. Dali sme spokojne asi euro a odchádzame.








Slovinsko je pre peňaženku vodiča skvelé prekvapko! Najlacnejšie ceny PHM na výprave




Slovinsko



Zastavujeme na hraničnom prechode, kde nás v obchode so suvenírmi posielajú pre nálepku na prvú benzínku. Prekvapení prišlo hneď viac. Prvé, že nám tetuška predložila asi 6-7 druhov. Druhé, šokovala nás cena, ktorá bola za najlacnejšie „SLO“ rovných 1,60 eur. Tretie prekvapenie je príjemné. Ideme ihneď dotankovať obe vozidlá. Benzín za príjemných 1,238 eur a nafta za 1,287 eur. Ceny, o ktorých sa nám môže len snívať!








Retro Fiesta nebola všade najväčšia hviezda…




Taliansko



Teplota okolo 35 stupňov a nádherná príroda. Zastavujeme na prvých čerpacích staniciach. Na prvých troch nechápavo pozerajú na čo to potrebujeme. Na štvrtej obsluhujúci deduško pochopil no hovorí, že nepredávajú, ale má niekde založené. V dvadsaťročnej knihe tržieb po pár sekundách našiel našu vytúženú nálepku zo slovami „grátis“. Poďakovali sme a ihneď aplikovali na zadné sklo Fiesty. Pri pohľade na ceny PHM nebolo za čo ďakovať. Cena benzínu sa na našej trase v Taliansku pohybovala okolo 1,60 eur a nafty okolo 1,48.










Nemecko



Nemecká trasa nebola dlhá. Na okresných cestách sa nám už večer nechcelo naháňať „déčko“. Ďalšie ráno ideme s úsmevom na dve prvé tanktstelle, kde sme nepochodili. Ponúkajú nám ale maličké nálepky s nápismi danej oblasti za „príjemných 5,50eur“ . Ceny benzínu cez 1,5 eur a nafty okolo 1,4 eur neprekvapili.






Prehľadné tabuľkové porovanie cien PHM v časti Európy



Čo zo zisteného vyplýva?
Naše ceny PHM sa síce držia na európskej úrovni, ale za neporovnateľne INÚ kvalitu ciest… Na okresných cestách po celej Európe máte možnosť natankovať doslova na každom rohu.




V ďalšej časti sa zameriame na samotné porovnanie spotreby starého drobného štvorvalca s karburátorom a moderného prepĺňaného vznetového motora TDCi. Sledujte nás…









Partneri akcie:




RETRO TOUR ACROSS EUROPE 2011


RETRO TOUR ACROSS EUROPE 2011
RETRO TOUR ACROSS EUROPE 2011
RETRO TOUR ACROSS EUROPE 2011




Fotogaléria:
















STAŇTE SA RIADNYM ČLENOM FORDCLUB.SK

  • Získaš zľavy u partnerov klubu
  • Budeš mať klub bez reklám
  • Môžeš inzerovať v sekcii bazár
  • Získaš mnoho iných výhod ...
Stať sa členom