Najväčšia komunita Ford fanúšikov na Slovensku

Najväčšia komunita Ford fanúšikov na Slovensku

Shellby GT hore bez !

FordClub.sk » Články » Shellby GT hore bez !

Shellby GT  hore bez !

Ford Shellby GT v roku 2008 hore bez ! Pre mladých ľudí túžiacich po výkone aj pre zberateľov.




Magické duo – Ford Mustang a Carroll Shelby – sa opäť raz dali dokopy aby na cesty mohol vyraziť ich najnovší výtvor. Je to návrat Ford Shelby GT v štýle kabrioletu s novou farebnou kombináciou. Rovnako ako všetky modely Shelby Mustang, bude aj jeho výroba limitovaná, čím sa zaručí exkluzívnosť tohto kúsku pre zberateľov. Shelby GT model 2008 vo verzii kupé alebo kabrioletu bude k dispozícii začiatkom augusta 2007 od vybraných distribútorov FORD-u.









Vyznávači značky Ford a Shelby ho mali možnosť po prvý krát zhliadnuť na Mid-America Ford Performance and Shelby Meet v júni tohto roku v Tulse, Oklahoma. No a takto ho predstavil sám Carrol Shelby: „Shelby GT bol naprojektovaný pre ľudí, ktorí do popredia stavajú výkon. Spolu s Ford Racing sme vytvorili tento nový Shelby kabrio, ktorý okrem výkonu prináša aj potešenie. Ľudia, ktorí majú radi takéto spojenie to určite ocenia a a tí, ktorí nie, budú v len nemom úžase pozerať na jeho zadnú časť, keď sa popri nich preženie.“




Ale vráťme sa do nedávnej minulosti a pozrime sa ako sa vyvíjal model Shelby GT a prečo sa konštruktéri rozhodli urobiť z neho aj kabrio verziu. Pre rok 2007 Ford Division, Carroll Shelby a Ford Racing spojili svoje sily, aby vytvorili maloobchodnú verziu kupéčka Shelby GT-H od spoločnosti Hertz. Tak teda vznikol Shelby GT model 2007, z ktorého sa vyrobilo menej ako 6000 kusov v bielej alebo čiernej farbe (Performance White alebo Black).




Je samozrejmé, že takýto zberateľský exemplár musí prejsť úpravami viacerých firiem. Modely Shelby GT začínajú svoju púť ako špeciálne vybavené Mustang-y GT poskladané vo fabrike Auto Alliance International vo Flat Rock v štáte Michigan. V takomto stave sú odoslané do Las Vegas, kde sa nachádza dielňa Shelby Automobiles a tu ich konštruktéri ešte upravia skôr ako sa dostanú k distribútorom v celej Amerike. Každý model Shelby GT je výsledkom vývoja, ktorého cieľom je najmä výkon. Kľúčom k jeho zvýšeniu bola úprava aerodynamiky prednej časti auta. Je to unikátny kúsok s agresívne nízko uloženým spoilerom. Čo sa týka prednej kapoty, na nej je umiestnené sanie odvodené od samotného slávneho roadstera Shelby Cobra a po stranách sú umiestnené sacie otvory tesne pred oblúkmi zadných kolies. Jeho ladné krivky dotvára zadná časť, ktorá lemuje duálne výfukové koncovky.Na zadnom veku sa hrdo vyníma znak Shelby.


A teraz k dôvodu prečo kabriolet. Hovorí Robert Parker, manažér pre marketing Ford Division: „Kabriolet Mustang je najpredávanejším kabrioletom v USA. A vzhľadom nato, že program Mustang nikdy nestagnuje, rozhodli sme sa záujemcom ponúknuť to, čo chcú. Odpoveďou bol Ford Mustang Shelby GT kabrio.“









Amy Boylan, prezident Shelby Automobiles, sa vyjadril takto: „Zrod Ford Shelby GT bol veľmi kladne prijatý minulý rok najmä mladými nadšencami, a preto sme sa rozhodli zaradiť tento model aj pre rok 2008. Enormný záujem o Shelby GT-H kabrio nás priviedol k tomu, aby sme ponúkli Shelby GT v otvorenej verzii. Ďalej to bola modrá farba, ktorú si zákazníci žiadali a tak tento odtieň laku dostal.“




A Jamie Allison, manažér Ford Racing Performance Group, dodáva: „Partnerstvo medzi Ford Racing a Shelbym demonštruje našu schopnosť spolupracovať na tom, aby sme vyrobili a doručili zákazníkovi jeden z najlepších Mustangov aký kedy uzrel svetlo sveta. Ford Racing vyrába množstvo doplnkov zvyšujúcich výkon pre nadšencov Mustangov, a Shelby GT kabrio je ďalším dôkazom ako naša spolupráca na poli vývoja, výroby a dodávky uspokojuje túžby zákazníkov.“


Pre rok 2008 bude teda žiadaný Shelby GT k dispozícii v dvoch verziách – kabrio alebo kupé. Jeho nový image vytvára aj nový modrý lak Vista Blue so striebornými pásmi.




Pod kapotou tohto žrebca sa skrýva motor vylepšený pomocou Ford Racing Power Upgrade, čím sa zvýši výkon tohto 4,6 litrového osemvalca na 319 konských síl (predstavujúcich 69,3 konských síl na 1 liter) s ťahom 440 Nm. Vysoko prietokový výfukový systém s prekríženými rúrami do tvaru X zabezpečuje lepšiu distribúciu tejto sily a dodáva V-8-ičke hrdelný zvuk. Prevodovka môže byť 5 rýchlostná manuálna s precíznym radením Hurst „short throw“ alebo automatická.









Aby auto bolo, čo najlepšie ovládateľné, dostalo do vienka Ford Racing Handling Pack so špeciálne upravenými tlmičmi, unikátnymi nápravami a prevodom 3,55:1 pre zloženie zadnej osi, čím získava plynulejšiu akceleráciu z miesta. Celé vozidlo je znížené pre lepšiu stabilitu a predná spojka medzi podperami zaisťuje väčšiu pevnosť celému šasi. Na 18 palcových leštených diskoch budú obuté vysoko výkonné pneumatiky P235/50ZR18 BF Goodrich gForce. Ako všetky kabriolety Mustang aj tento dostane prídavné výstuže, ktoré dodajú autu pevnosť a Shelby team dodá štýlový svetelný panel.









Amy Boylan dodáva: „Shelby GT je autom, pre skutočných jazdcov. Motor, šasi a ostatné detaily sme prepracovali tak, aby mal majiteľ potešenie z jeho vyváženosti, či už na ceste alebo na pretekárskej trati. Ľahko sa ovláda, je rýchle a hodné peňazí doň investovaných.”




Výroba sa odhaduje približne na 2300 kusov Shelby GT coupe alebo kabrio s manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Do stredu prístrojovej dosky bude vsadená autentifikačnú platničku a pod kapotu špeciálny štítok, ktorým ho zaradia do evidencie. Prvé hotové vozidlá budú k dispozícii začiatkom augusta 2007.




zdroj: tuningserver.sk

STAŇTE SA RIADNYM ČLENOM FORDCLUB.SK

  • Získaš zľavy u partnerov klubu
  • Budeš mať klub bez reklám
  • Môžeš inzerovať v sekcii bazár
  • Získaš mnoho iných výhod ...
Stať sa členom