Najväčšia komunita Ford fanúšikov na Slovensku

Najväčšia komunita Ford fanúšikov na Slovensku

Majstrovstvá SR – Dobšiná 2009

FordClub.sk » Články » Majstrovstvá SR – Dobšiná 2009

Majstrovstvá SR – Dobšiná 2009

Štvrtý pretek MSR v pretekoch automobilov do vrchu prebiehal na Dobšinskom kopci. Okrem Majstrovstiev Slovenská, bol pretek zaradený do Majstrovstiev Českej Republiky a Európskeho pohára skupiny E1. Po výborných výsledkoch z predchádzajúcich pretekov nastúpil Ford Team RS Slovakia opäť s vysokými cieľmi. Podobne ako na Jahodnej, daždivé počasie počas celého víkendu nahrávalo do kariet jazdcom „plechových“ vozidiel resp. kategórie 1.

Prvý tréning sa začal za sucha a Martin Koiš v ňom obsadil v silnej konkurencií 10.miesto a druhé v kategórií 1 za vedúcim jazdcom Európskeho pohára skupiny E1 Danom Michlom. Počas druhého tréningu začalo pršať. Niektorí jazdci štartovali ešte na suchých pneumatikách, iní na konci štartovného poľa zvolili mokré pneumatiky. Martin Koiš zvolil na poslednú chvíľu mokré obutie, aby odskúšal trať za mokrých podmienok a zároveň sa sústredil na vhodné nastavenie podvozku.

Toto rozhodnutie sa oplatilo a v prvej ostrej jazde bol Martin najrýchlejším „plechovým“ autom a šiestym jazdcom v absolútnom poradí. Druhá jazda priniesla sklamanie celému teamu, keď v prvej štvrtine trate vypovedalo službu turbo a zvyšnú časť trate musel Martin absolvovať bez výkonu so silným dymom v interiéry. Aj napriek viac ako minútovej strate v druhej jazde, sa podarilo vybojovať štyri body do skupiny E1.

Do druhého dňa mohol Martin opäť nastúpiť na štart s výkonným Focusom E1 a vymeneným turbom. Prvý tréning sa išiel za sucha, kde sa na prvých siedmych miestach zoradili formuloví jazdci nasledovaní najrýchlejšími autami. Martin obsadil celkovo 11.miesto tesne za Igorom Drotárom s Octaviou WRC. Druhý tréning bol opäť „mokrý“ a Martin zajazdil tretí najrýchlejší čas.

Prvá ostrá jazda naznačila výrazne zrýchlenie u väčšiny jazdcov za daždivých podmienok. Tempo v kategórií 1 udával Dan Michl, za ktorým sa zaradili Martin Koiš a Igor Drotár. Do druhej jazdy prestalo pršať a trať postupne osýchala. Jazdci štartujúci v skupinách na začiatku štartovného poľa išli prevažne na mokrých pneumatikách a na mokrej trati. Časté prerušenia spôsobili vyschnutie trate a bolo potrebné zvoliť vhodné pneumatiky. Aj napriek radám teamu prezuť na suché pneumatiky, sa Martin rozhodol bojovať na mokrých pneumatikách, v dôsledku čoho sa zhoršil o 3 sekundy. V celkovom poradí obsadil Koiš 11.miesto, 3.miesto v absolútnom poradí v rámci MSR, 2.miesto v Európskom pohári skupiny E1 a 1.miesto v skupine E1 v MSR.

Hoci víkend na Dobšinskom kopci neskončil celkom ideálne pre Ford Team RS Slovakia, odnášame si cenné body do seriálu MSR. Zároveň sme mali možnosť sa porovnať s Európskou špičkou skupiny E1, v ktorej Martin obsadil 2.miesto.

zdroj: www.koisracing.sk
Foto: Lukáš Vicián

STAŇTE SA RIADNYM ČLENOM FORDCLUB.SK

  • Získaš zľavy u partnerov klubu
  • Budeš mať klub bez reklám
  • Môžeš inzerovať v sekcii bazár
  • Získaš mnoho iných výhod ...
Stať sa členom